![](/media/lib/259/n-galaxyj5-f41b0268f09ed46c0e7e0802855733ee.jpg)
Samsung ma kolejny problem? - AKTUALIZACJA
7 listopada 2016, 16:00Niedawno Samsung ze wstydem wycofywał z rynku miliony smartfonów Galaxy Note 7, których baterie przegrzewały się i zapalały. Tymczasem we Francji jedna z użytkowniczek Galaxy J5 poinformowała, że jej telefon zapalił się i eksplodował.
![](/media/lib/34/2719467658_e743e396f0-9cf1d9a0b93d467f481602713f6f0117.jpg)
Wibracje wzmacniają kości
25 października 2010, 15:52Długotrwałe wibracje mogą być szkodliwe dla zdrowia, czego przykładem osoby pracujące młotem pneumatycznym. Odpowiednio dobrane wibracje, jak się okazuje, mogą też być wykorzystane do leczenia, wzmacniają bowiem kości i nie tylko.
![](/media/lib/261/n-wplyw-dobowych-oscylacji-bakterii-na-gospodarza-5eee0446252c7f9fb0d58a199edaccbe.jpg)
Wędrówki mikrobiomu regulują zegar gospodarza
2 grudnia 2016, 13:06Regularne drobne ruchy bakterii w jelicie wpływają na zegar biologiczny gospodarza. Dzieje się tak, bo w miarę upływu dnia tkanka przewodu pokarmowego styka się z różnymi mikroorganizmami i ich metabolitami.
![](/media/lib/291/n-anatomia-c362880e1e32ef07d46fd88712e37273.jpg)
W jakim wieku są nasze organy wewnętrzne? Odpowiedź może zaskoczyć
10 czerwca 2019, 09:50Kiedyś sądzono, że najstarszymi komórkami w organizmie człowieka są neurony i, być może, komórki serca. Teraz naukowcy z Salk Institute udowodnili, że u myszy komórki oraz białka mózgu, wątroby i trzustki są także bardzo stare. Niektóre równie stare co neurony
![Mount Everest](/media/lib/41/everest_kalapatthar_crop(2)-3e01ac58b1ebb7442ddafe6f27d8cc90.jpg)
Internet na Mount Evereście
13 listopada 2010, 15:56Zdobywanie odludnych miejsc i najwyższych szczytów Ziemi do niedawna kojarzyło się z samotnością i odcięciem od cywilizacji. Koniec tej romantyki. Od końca października można sobie posurfować w internecie ze szczytu najwyższej góry świata.
![](/media/lib/208/n-mitochondria-49316c51df2d1bac31c3f403ffaec802.jpg)
Mitochondrialne leczenie poudarowe
10 stycznia 2017, 13:19Mitochondria neuronów są zwykle długie i cienkie, a po urazie mózgu, np. udarze, szybko stają się rozdęte i dysfunkcjonalne. Naukowcy po raz pierwszy udokumentowali ten fenomen w czasie rzeczywistym w żywym narządzie.
![](/media/lib/355/n-zbiornik-ad2923026ddfa55dc9cad4eec7b79fcf.jpg)
Wielki zbiornik wody pitnej pod dnem oceanicznym
28 czerwca 2019, 11:54Podczas tworzenia mapy struktur geologicznych pod dnem oceanu u północno-wschodnich wybrzeży USA naukowcy dokonali zaskakującego odkrycia. Zauważyli gigantyczne pokłady relatywnie słodkiej wody uwięzionej w porowatych osadach pod dnem oceanicznym
![](/media/lib/49/rozmowa-przy-winie-ffd8dd8b45c51ab19f883fff78583d6a.jpg)
Naśladowanie akcentu ułatwia zrozumienie
7 grudnia 2010, 12:17Podczas konwersacji ludzi wzajemnie naśladują nie tylko swoją mowę ciała, ale i sposób mówienia. Kilka miesięcy temu pisaliśmy np. o przejmowaniu sposobu mówienia osoby, której osobiście nigdy się nie spotkało, a nawet nie słyszało. Najnowsze eksperymenty psychologiczne wykazały, że imitowanie obcego lub regionalnego akcentu rozmówcy spełnia ważną funkcję - ułatwia zrozumienie go.
![](/media/lib/268/n-tworzenie-oksymow-c5cfb0d5fc7163be283561bc58997f74.jpg)
Uzyskali trójwymiarową tkankę serca bez rusztowania
10 lutego 2017, 13:20Kanadyjscy naukowcy opracowali metodę łączenia poszczególnych typów komórek serca (mięśni, tkanki łącznej i naczyń) "na zamek". W ten sposób niepotrzebne są rusztowania, a stworzona in vitro tkanka bije razem jako całość, a nie jak dotąd - w różnych interwałach.
![](/media/lib/177/n-himalaje-widok---582f671c613a662c63550725eb5886ff.jpg)
Topniejące lodowce uwalniają zanieszyczenia sprzed dekad
1 sierpnia 2019, 09:30Topniejące lodowce Himalajów uwalniają zanieczyszczenia, które gromadziły się w nich przed dziesiątki lat. Związki chemiczne z pestycydów, zamknięte w lodach od lat 40. ubiegłego wieku, zostają teraz uwolnione i spływają do jezior w Himalajach. Potencjalnie mogą one niekorzystnie wpłynąć na ekosystem jezior i akumulować się w organizmach ryb do takiego poziomu, że ich spożywanie może stać się toksyczne dla ludzi.